Seizoenswerking 2016

Sinds begin april zijn wij letterlijk ons vierde wandelseizoen ingegaan. Op drie jaar tijd is Den Dolaard uitgegroeid tot een echte vrije tijdsvereniging die jou op geheel eigen wijze mee pakt en weg leidt uit jouw dagelijkse routine. Onze ezels laten jou zwerven doorheen een eeuwenoud valleilandschap. Oude buurt -en voetwegen met hoge erfgoedwaarde nemen je mee op ontdekkingstocht naar het ontstaan van het agrarische cultuurlandschap dat typisch is voor de Getevallei, gekend als de laatste open ruimte in de provincie Vlaams-Brabant, restant van het voormalige Hertogdom Brabant.

groep11_marleen_n_2

Wij leren jou naar dit unieke landschap te kijken met de zintuigen van een ezel. Door op stap te gaan met onze ezels ervaar je wat het betekent om in de zone van nabijheid te vertoeven van een ander dier dat zich niet zomaar laat toe-eigenen. Over ezels worden van oudsher  heel wat lelijke zaken verteld. Ze dragen een kwalijke reputatie met zich mee die wij graag voor en met jou vakkundig terug op losse schroeven zetten. Ezels hebben zoals alle dieren een eigen perspectief op de wereld. Mee kijken door hun ogen maakt je aandachtiger voor je omgeving en de wijze waarop je zelf aanwezig bent in deze omgeving. Door beter te begrijpen hoe nauw ezels met elkaar en met hun omgeving verbonden zijn, krijg je verrassend genoeg andere inzichten in de wijze waarop wij als mens in de wereld staan en deze vormgeven.

Ook dit jaar beschikken wij opnieuw over een tweede vertrekplaats, waar ezeltochten kunnen starten. Verschillende van onze ezels staan vanaf april tot oktober immers in enkele prachtige natuurgebieden in de Grote Getevallei, zoals het oude dorpsbroek (‘Doysbroek’) van Neerlinter. Maar natuurlijk blijven er ook tochten mogelijk vanuit de ezelboerderij zelf, die stilaan het epicentrum vormt van onze activiteiten. Deze fantastische plek, waarvan we achterhaalden dat ze al zeker 250 jaar wordt bewoond, is gelegen aan de rand van de vallei tussen het Vinnemeer en het Zwartaardebos op de overgang van droog naar vochtig Haspengouw. En jawel, dit jaar ligt er een derde startplaats in het verschiet, waar ook enkele ezels zullen worden uitgezet… Maar daarover later meer… Je kan al onze avonturen in woord en beeld van nabij volgen via onze Facebook-pagina.