Condities

Je kiest je ezels (of krijgt je ezels toegewezen) en na de opstart trekken jullie samen de wijde wereld in. Jullie volgen hierbij wandelknooppunten.
Tochten met begeleiding zijn ook mogelijk in geval van groepswandelingen (met 8 ezels). Een begeleider van Den Dolaard geeft dan de richting aan, blijft meestal op de achtergrond en ondersteunt waar nodig. Je wordt bij tijd en wijle geïnitieerd in de geschiedenis van het valleilandschap waarin jullie rondlopen. 

Een ezel is geen rij- maar een lastdier. Enkel kinderen vanaf 7 jaar & jongeren tot 40 kg kunnen op de ezel zitten. Hiervoor dien je in te tekenen op een tocht van minimum 4 uur. Het gaat in de eerste plaats om de broze ervaring, ook voor kinderen & jongeren, van op gelijke voet en in gelijke tred te leren stappen met een groot dier dat zich niet zo makkelijk laat toe-eigenen. Wat oefening & aandacht vraagt, maar ook iets dat na het verloop van de tijd onderweg als bijzonder aanvoelt zodra je in dezelfde beweging tussen mens en ezel opgenomen wordt. Kinderen blijken hier tijdens het wandelen vaak meer door gefascineerd dan ouders/volwassenen vooraf inschatten.

Om een zone van aandacht en nabijheid tussen mens en ezel mogelijk te maken, is het belangrijk dat er niet teveel mensen rond 1 ezel hangen (2 volwassenen of 2 kinderen max.). Daarom het aangeraden het aantal ezels af te stemmen op de groepsgrootte. Het is doorgaans makkelijker met meer dan 1 ezel te wandelen of te trekken, want ezels zijn echte groepsdieren die nauwe banden onderhouden met elkaar. Daarom ligt het standaard aantal ezels ondertussen op minimum 2.

Bij een dag- of meerdaagse wandeling kan je een pakzadel mee krijgen om de bagage door de ezel te laten dragen.

Bij een meerdaagse staptocht zoals bv. de tweedaagse trektocht doorheen de Getevallei (‘randonnage met ezel‘) wordt de tocht bij aanvang mee ondersteund door een begeleider van Den Dolaard. Overnachten doe je in een tent onderweg, al dan niet dichtbij of veraf van de bewoonde wereld. Op vraag kunnen wij ook een overnachting voor je regelen bij particulieren in de valleidorpen. Dat gaat dan om overnachtingen op bijzondere (historische) locaties. De meerdaagse trektochten werken wij uit al naargelang uw voorkeur (aantal dagen, aantal deelnemers, wijze van overnachten, wijze van ondersteuning, …).

Den Dolaard organiseert ook tochten en teambuildings voor (grote) groepen. Er kan op aanvraag ook worden gekampeerd op onze boerderij (we beschikken ook over een yurt en een tipitent), in het Vinne (paalkamperen) of nabij natuurgebieden in de Getevallei tijdens een meerdaagse tocht.

Picknick is mogelijk, op voorhand aan te vragen.

Tochten op maat mogelijk (met aangepaste tarieven).

De ezelboerderij kan ook worden bezocht al dan niet in combinatie met een wandeling. Dit aanbod geldt specifiek voor klassen en/of grotere groepen.

Telkens op afspraak (+32 479 – 45 23 36 of info@dendolaard.be)

Minimum leeftijd voor een wandeling/meerdaagse: 6 -7 jaar (dwz vanaf de basisschool)