Opening wandelnetwerk Getevallei

Er is hard en lang aan gewerkt door vele organisaties (in het bijzonder het Regionaal Landschap Zuid-Hageland als projectuitvoerder), de 4 betrokken gemeenten in het oplossen van de laatste knelpunten en vele vrijwilligers (waaronder Den Dolaard) voor de inventarisatie… Maar deze maand opent dan eindelijk het wandelnetwerk Getevallei na 2 jaar voorbereiding! Wij zijn de komst en de start van dit netwerk erg genegen, gezien het de basis zal vormen voor onze ezelwandelingen…

Tijdens de zomervakantie zag je de knooppuntenpalen en bordjes langzamerhand verschijnen in het valleilandschap, geplaatst door onzichtbare handen… Momenteel kan je er niet meer naast kijken… Het wordt dan ook uitkijken naar de bekendmaking van de wandelkaart die ook door Den Dolaard gebruikt en verspreid zal worden voor en tijdens onze ezeltochten.

Fragment_wandelkaart_Grote_Getevallei

Het wandelnetwerk integreert enerzijds de huidige 13 wandelroutes maar vormt ook een serieuze verfijning en uitbreiding. De oorspronkelijke totale afstand wordt immers vergroot van 160 km tot 250 km wandelpaden, waarvan nagenoeg de helft bestaat uit onverharde wegen. Heel wat van deze onverharde wegen zijn oude buurt-en voetwegen. Zo wordt het mogelijk om in de vallei tussen Tienen en Halen 3 dagen te wandelen zonder ook maar dezelfde weg opnieuw te gebruiken, omgeven door een rivierenlandschap met hoge waardering op vlak van erfgoedwaarde en gaafheid. De Getevallei is immers 1 van de laatste open ruimtes in Vlaanderen, tegelijk ook de minst bevolkte regio van Vlaams-Brabant én een streek met de hoogste biodiversiteit van Vlaanderen.

De opening van het wandelnetwerk wordt 2 dagen lang gevierd tijdens het weekend van 12 en 13 september. Op zaterdag 12/09 in Geetbets tussen 13.00 u en 18.00 u aan het Kasteel van Terlenen en op zondag 13/09 in Linter tussen 13.00 u en 18.00 u met een Grote Ge(k)te Dag. Je krijgt op beide dagen uitgebreid de kans om te wandelen langs het wandelnetwerk, op zondag in Linter kan je dat zelfs doen samen met de ezels van Den Dolaard. Van zaterdag op zondag kan je de nacht in een tent doorbrengen aan het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen, het Vinne. Je kampeert dan vlakbij onze ezelboerderij die immers achter het Vinne gelegen is in de buurt van het Zwartaardebos. Ongetwijfeld zal je onze ezels horen balken… Kom gerust es kijken….