Dag van de Trage Weg 2014

Voor  het tweede jaar op rij slaan de stad Zoutleeuw, Natuurpunt Zoutleeuw, het Regionaal landschap Zuid-Hageland en Den Dolaard de handen in elkaar om enkele trage wegen op het grondgebied Zoutleeuw in de kijker te zetten. Aanleiding is de Dag van de Trage Weg, het actieweekend van de vzw Trage Wegen voor iedereen die trage wegen belangrijk vindt.

Start- en aankomstplaats dit jaar is de Bungensemolen in de Molenstraat te Budingen aan de Grote Gete. Deze watermolen werd reeds in de 15de eeuw gebouwd en was in gebruik tot de jaren 50, maar is nu verdwenen. Het houten onderslagrad werd in 1960 gesloopt en de bijpas op de Grote Gete werd vervolgens gedempt. 

Wat overblijft is een grote vierkantshoeve die sinds vorig jaar terug bewoond wordt. In de omgeving liggen een aantal buurt- en voetwegen die voor de gelegenheid met elkaar in verbinding zullen worden gebracht. De wandeling geeft al een voorsmaakje van het wandelknooppuntennetwerk Zuid-Hageland waar momenteel aan gewerkt wordt. Er zijn meerdere wandellussen met verschillende afstanden (5, 7, 9 en 12 km).

WP_20140529_007

De korte wandeling kan die dag samen met een ezel van Den Dolaard worden afgelegd. Den Dolaard biedt deze wandelingen zondag kosteloos aan ter afsluiting van z’n publieke seizoenswerking van dit jaar. Een tocht met een ezel over oude buurt- en voetwegen voert je mee terug naar zwerflijnen in het landschap. Deze lijnen hebben een directe relatie met beweging (van stappen, te voet gaan, …). Het belopen van deze lijnen doet dan ook iets met je: deze wegen vertragen, verstillen, onthaasten en genereren nieuwe ‘uitzichten’ op wie-je-bent.

Als je samen met een ezel wil wandelen, dan dien je je op voorhand in te schrijven via mail. Per ezelstocht kunnen er maximum 5 mensen meewandelen. Het wandelparcours kan afgelegd worden tussen 14.00 u en 18.00 u.