Condities

Een staptocht met een ezel gebeurt in principe steeds onder begeleiding van Den Dolaard.
Begeleiders van Den Dolaard geven de richting aan maar blijven op de achtergrond en ondersteunen waar nodig. Ze initiëren je in de geschiedenis van het valleilandschap. Tochten zonder begeleiding zijn ook mogelijk. Je krijgt dan voldoende uitleg alvorens te vertrekken & volgt wandelknooppunten.

Een ezel is geen rij- maar een lastdier. Enkel kinderen vanaf 5 jaar & jongeren tot 40 kg kunnen op de ezel zitten. Hiervoor dien je in te tekenen op een tocht van minimum 4 uur. Het gaat in de eerste plaats om de broze ervaring, ook voor kinderen & jongeren, van op gelijke voet en in gelijke tred te leren stappen met een groot dier dat zich niet zo makkelijk laat toe-eigenen. Wat oefening & aandacht vraagt, maar ook iets dat na het verloop van de tijd onderweg als bijzonder aanvoelt zodra je in dezelfde beweging tussen mens en ezel opgenomen wordt. Kinderen blijken hier tijdens het wandelen vaak meer door gefascineerd dan ouders/volwassenen vooraf inschatten.

Per ezel kunnen maximum 4 personen mee stappen. Een groep van bv. 12 personen wordt dus onderverdeeld in 3 groepjes van 4 personen. Iedere subgroep gaat met 1 ezel op stap. Subgroepen wandelen met interval of in wijzer- en tegenwijzerzin op dezelfde route of elkaar overlappende routes op een netwerk. Er kunnen dus gemeenschappelijke stopplaatsen worden afgesproken waar alle subgroepen en ezels elkaar ontmoeten. Deze conditie is heel belangrijk om een zone van aandacht en nabijheid tussen mens en ezel mogelijk te maken.

Bij een dag- of meerdaagse wandeling kan je een pakzadel mee krijgen om de bagage door de ezel te laten dragen.

Bij een meerdaagse staptocht zoals bv. de tweedaagse trektocht doorheen de Getevallei (‘randonnage met ezel‘) wordt de tocht bij aanvang mee ondersteund door een begeleider van Den Dolaard. Op vraag kan deze ondersteuning uitgebreid worden voor andere momenten/dagen tijdens de tocht. Overnachten doe je in een tent onderweg, al dan niet dichtbij of veraf van de bewoonde wereld. Op vraag kunnen wij ook een overnachting voor u regelen in een plaatselijke bed & breakfast of bij particulieren in de valleidorpen. De meerdaagse trektochten werken wij uit al naargelang uw voorkeur (aantal dagen, aantal deelnemers, wijze van overnachten, wijze van ondersteuning, …).

Den Dolaard organiseert ook tochten voor (grote) groepen. Er kan op aanvraag worden gekampeerd op onze boerderij, in het Vinne (paalkamperen) of in natuurgebieden in de Getevallei tijdens een meerdaagse tocht.

Picknick is mogelijk, op voorhand aan te vragen.

Tochten op maat mogelijk (met aangepaste tarieven).

De ezelboerderij kan ook worden bezocht al dan niet in combinatie met een wandeling en/of het afleggen met ezels van een behendigheidsparcours ! Dit aanbod geldt specifiek voor scholen en/of grotere groepen.

Telkens op afspraak (0479 – 45 23 36 of info@dendolaard.be)