Dag van de Trage Weg 2014

Voor  het tweede jaar op rij slaan de stad Zoutleeuw, Natuurpunt Zoutleeuw, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Den Dolaard de handen in elkaar om enkele trage wegen op het grondgebied Zoutleeuw in de kijker te zetten. Aanleiding is de Dag van de Trage Weg, het actieweekend van de vzw Trage Wegen op 18 en 19 oktober voor iedereen die trage wegen belangrijk vindt.

Trage wegen zijn sporen in het landschap die getuigen van een andere manier van verplaatsen en reizen. Vroeger, voor de tijd van het gemotoriseerd verkeer, ging het vooral om het afleggen van een (kronkelende) weg. Niet de eindbestemming maar de te  volgen de weg die van de ene plaats (gehucht, dorp, stad, land, …) naar de andere ging, kreeg alle aandacht.  Deze manier van bewegen is heel dynamisch. Het gaat eerder om een zwerven, een manier van stappen die ligt in de ervaring van de verplaatsing en het onderweg zijn. Ondertussen zijn bijna al onze verplaatsingen in toenemende mate losgekoppeld geraakt van beweging en verworden tot louter transport waarbij de bestemming van de weg het belangrijkste is. De meeste wegen werden statische, rechte verbindingslijnen, gedomineerd door de plaatsen (punten) die ze met elkaar verbinden. Het zich verplaatsen van het ene punt naar het andere doet hoegenaamd niets met de aard van de persoon die wordt getransporteerd.

Start- en aankomstplaats dit jaar (op zo 19 oktober) is de Bungensemolen in de Molenstraat te Budingen aan de Grote Gete. Deze watermolen werd reeds in de 15de eeuw gebouwd, het houten onderslagrad werd echter in 1960 gesloopt en de bijpas op de Grote Gete werd nadien gedempt.

duofoto_PAGINA_DTW14

Wat overblijft is een grote vierkantshoeve die sinds vorig jaar terug bewoond wordt. In de omgeving liggen talrijke buurt- en voetwegen die voor de gelegenheid met elkaar in verbinding zullen worden gebracht onder de vorm van een prachtige landschapswandeling. De wandeling geeft al een voorsmaakje van het wandelknooppuntennetwerk Zuid-Hageland waar momenteel hard aan gewerkt wordt en dat in september 2015 geopend zal worden. Er zijn meerdere wandellussen met verschillende afstanden.

De korte wandeling kan die dag ook samen met een ezel van Den Dolaard worden afgelegd. Een tocht met een ezel over oude buurt- en voetwegen voert je mee terug naar zwerflijnen in het landschap. Deze lijnen hebben een directe relatie hebben met beweging (van stappen, te voet gaan, …). Het belopen van deze lijnen doet iets met je: deze wegen vertragen,  verstillen, onthaasten en genereren nieuwe ‘uitzichten’ op wie-je-bent.

Als je samen met een ezel wil wandelen, dan dien je je op voorhand in te schrijven via info@dendolaard.be. Per ezeltocht kunnen er maximum 5 mensen meewandelen. Het wandelparcours kan afgelegd worden tussen 14.00 u en 18.00 u.