Dag van de Trage Weg 2013

Op zondag 20 oktober organiseert Den Dolaard samen met Natuurpunt Zoutleeuw, het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de Stad Zoutleeuw een landschapswandeling om aandacht te genereren bij de inwoners van de gemeente voor het gegeven ‘trage wegen’. Dit najaar start immers het project ‘Getevallei’ van het Regionaal Landschap Zuid-Hageland dat naast Tienen, Linter en Geetbets en de Provincie Vlaams-Brabant ook door de Stad Zoutleeuw ondersteund wordt.

De Getevallei is een groene ader in het zuiden van het Hageland die het landschap als voornaamste troef heeft. Het project ‘Getevallei’ wil in eerste instantie het toeristisch-recreatief aanbod versterken door de uitbouw van een wandelknooppuntennetwerk in het landschap zodat wandelaars zelf hun wandeling kunnen samenstellen. Hiervoor zal er in Zoutleeuw kortelings een lokale werkgroep worden opgericht die een selectie zal maken van de trage wegen op het grondgebied van Zoutleeuw. Vervolgens zal de werkgroep dan samen met vrijwilligers de bestaande toestand van de geselecteerde wegen  op het terrein inventariseren.

Tijdens en na de wandeling geven Den Dolaard, Natuurpunt en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland via  infostanden op de Pottekaashoeve uitleg over hun werking, over trage wegen en het project ‘Getevallei’. Aan de deelnemers wordt ter afsluiting een drankje en een hapje aangeboden.

Praktisch:

Wandelen is gratis en kan tussen 10.00 u en 16.00 u via een voor deze gelegenheid speciaal bewegwijzerd parcours. Je kan kiezen tussen een wandeling met ezel of er op eigen houtje op uit trekken. De uitgestippelde wandeling is ong. 7 km. Vermits er ook over onverharde wegen wordt  gewandeld, is deze wandeling minder geschikt voor buggy’s. Centrale ontmoetingsplaats is de Pottekaashoeve, helemaal op het einde van de Pottekaasstraat in Zoutleeuw.

Voor een wandeling met ezel:

Ook deze wandeling is gratis. Er wordt gewandeld in groepjes van max vier personen (volwassenen en kinderen samen). De wandeling met ezel duurt ongeveer 2 uur. Het gaat om een voettocht samen met een ezel; kinderen kunnen voor deze gelegenheid dus niet op de rug van de ezel zitten. Men dient zich vooraf in te schrijven via info@dendolaard.be. Inschrijven kan tot 11 oktober. De eerste 20 ingeschreven wandelaars kunnen zeker met een ezel wandelen.